מאמר לדוגמה

05/03/2024

אין קטגוריות עבור מאמר זה
אין קטגוריות עבור מאמר זה
אין קטגוריות עבור מאמר זה
אין קטגוריות עבור מאמר זה
תוכן: מאמר לדוגמה
עצות כלליות
ישיבות מועצה
כיצד להתכונן לישיבות מועצה?
סדרי פעולה של המועצה בשגרה
עצות כלליות

כדי לבצע את התפקיד על הצד הטוב ביותר כדאי להבין לעומק את פקודת העיריות, כלי ראשון ומצוין להבין את עבודה המועצה שאתה חלק ממנה, בעיקר את התוספת השנייה לפקודת העיריות שהינה "תקנון עבודת המועצה". מדובר במספר עמודים המכילים את רוב הכללים לעבודה כחבר.ת מועצה, המפרטים מה הזכויות ומה הכלים שלרשותך. להשלמה כדאי לעיין גם בסעיפים 136-140 לפקודת העיריות.

  • בחר.י שניים-שלושה נושאי ליבה שקרובים לליבך כך שתהיה מקור ידע ומומחה.ית בנושאים אלו. תוכל.י לבסס את הידע באמצעים שונים: שיחות ושאלות לתושבים, מיפוי הסוגיות המרכזיות, זיהוי חסמים והזדמנויות, מחקר ועוד. סמן.י כבר בתחילת הדרך שני נתיבי פעולה ראשונים אפשריים בתחום.  אם הינך חבר.ת מועצה חדש.ה מוצע להתייעץ עם חברי מועצה  מנוסים יותר.
  • תפעל.י לאתר אנשי מקצוע רלוונטיים מהישוב- העירייה/המועצה עוסקת במגוון אדיר של תחומי חיים, לא ניתן להיות מומחה לכל, אבל ניתן למצוא מתנדבים מהיישוב שהינם בעלי מקצוע בתחום מסוים ולהיעזר בהם בעבודתך.
  • שיתופי פעולה חוצי סיעות לפעמים יכולים להיות כלי אפקטיבי בעבודה השוטפת.

נהוג לקבוע בישיבה הראשונה את המועדים הקבועים של הישיבות מן המניין לשנה הקרובה, על בסיסם ניתן יהיה לבנות תכנית עבודה. כדאי להגיע מוכנים לישיבות ולהשתמש בכלי העזר של חבר.ת המועצה לפי הזמנים הקבועים בחוק.

  • תן.י כבוד לאנשי המקצוע ברשות- הם השלד של עבודת הרשות ואצלם הידע והניסיון של הארגון. נכון הם כפופים לראש הרשות אך עבודה משותפת ומכבדת עימם יכולה להניב תוצאות טובות.
  • בתחומים בהם לא ברור מה הסמכות הישירה לפעולה, צריך לזכור שתמיד יש כלים ברשותך למעורבות והעלאת הנושא לסדר היום: בקשות מידע, התארגנות תושבים, פיקוח ובקרה, סיורים עם גורמים רשותיים או לאומיים, שיתופי פעולה עם ארגונים חברתיים, תמיד, תמיד יש מה לעשות.
  • שימוש בדוגמאות לפרויקטים או לפתרונות הנלקחות מיישובים סמוכים או אפילו ממקומות אחרים בעולם הוא דרך טובה לקידום נושאים שאין להם מענה רשותי.  התייעץ.י עם חברי או חברות מועצה מיישובים סמוכים ששמעת על פעילות מוצלחת שקידמו.
  • חיבור שוטף לסדר היום הציבורי המדיני וסקירה של המהלכים הלאומיים שעשויים לשרת או לפגוע בנושאים שחשובים לך יכולים להיות אפקטיביים עבורך בקידום נושאים אלו חשוב לעקוב אחר המהלכים ולהבין איך והאם הם רלוונטיים לפעולה בגבולות הרשות.

טיפ קצר של כמה שורות

1/4
ישיבות מועצה

חבר.ת המועצה מתחיל.ה את תפקידו.ה באופן רשמי 21 ימים לאחר יום הבחירות, במקרים בהם ישנן בחירות חוזרות לראשות העירייה, יתחילו המועמדים לכהן 21 ימים לאחר יום הבחירות החוזרות. המועצה תקיים את ישיבתה הראשונה תוך 14 ימים מיום תחילת כהונתם של חברי המועצה.

ישיבה ראשונה – 
הישיבה הראשונה היא בדרך כלל ישיבה חגיגית, בתחילת הישיבה חברי המועצה יצהירו אמונים ואלה דברי ההצהרה: "אני מתחייב לשמור אמונים למדינת ישראל ולמלא באמונה את שליחותי במועצה". מדובר בהצהרת חובה לטובת כניסה לתפקיד באופן רשמי, לכן חבר.ת מועצה שנעדר.ת, נדרש.ת להצהיר אמונים בישיבה הבאה. בישיבה הראשונה נהוג להציג את הסיעות השונות ולשמוע מראש.ת העיר על תכניות עתידיות לרשות. לעיתים כבר בישיבה הזו ממנה ראש.ת הרשות לתפקידים שונים, סגנים, מינויים ומשרות אמון. חבר.ת מועצה נדרש.ת להצהיר על ניגוד עניינים כלשהו, ולמלא טופס ניגוד עניינים כדי להסדיר זאת עם הכניסה לתפקיד. ישנם כללים ברורים הנוגעים לניגוד עניינים ולחובת השמירה על מנהל תקין המופיעים באתר משרד המשפטים. הכללים מפרטים את החובות של חבר המועצה לשמירה על מילוי תפקידו באמון וללא משוא פנים, בין אם בשל נושאים כספיים, מקצועיים, או אישיים ובין אם למניעת כל היבט של קבלת טובת הנאה. בכל מקרה בו נודע לחבר.ת מועצה כי הוא מצוי בניגוד עניינים ביחס לנושא שעולה לדיון, הוא נדרש להצהיר על כך למועצה בכתב ובהקדם האפשרי, הדבר יירשם בפרוטוקול הישיבה שבה נדון הנושא הגורם לניגוד העניינים.

שים.י לב, הישיבה הראשונה נחשבת ישיבה מן המניין. לכן, יכולות לעלות בה הצעות מהותיות בעלות חשיבות ציבורית וחשוב לבוא מוכנים. זה הזמן למצב את עצמך כחבר.ת מועצה מקצועי.ת ורציני.ת, שעובר.ת על החומרים ובודק.ת את הדברים, כך שישקלו בעתיד להתייעץ איתך מבעוד מועד.

2/4
כיצד להתכונן לישיבות מועצה?
  • יש לקרוא בעיון את החומר המכין לפני הישיבה ולהותיר מספיק זמן לערוך בירורים מוקדמים עם גורמי המקצוע ברשות.
  • ניתן להגיש בקשה לזכות עיון כדי לקבל חומרים נוספים שעשויים להבהיר נקודות לדיון.
  • יש להכין רשימת שאלות בכל נושא שיופנו לראש הרשות ו/או הגורם המקצועי הרלוונטי.
  • כדאי לאסוף מידע מקדים מהשטח ומשיח של תושבים, במקרים מסוימים כשהדבר מתאים, ניתן להזמין אותם לדיון במועצה.

היעדרות – חבר מועצה שנעדר מישיבות המועצה שלושה חודשים רצופים או שנעדר משלוש ישיבות רצופות, יחדל להיות חבר מועצה, מבלבד אם נעדר בגלל מחלה, שירות צבאי או באישור המועצה מראש.

סמכויות המועצה – המועצה מכווינה את עקרונות המדיניות של הרשות, קובעת את תוכניות העבודה והתקציבים של הרשות. החוק מפרט סמכויות ספציפיות בענייני הבאים: אישור מינויים, בחינת ואישור תכניות, אישור תקציבים, פיטורים והדחות, אישור כל עניין כספי של הרשות, ניהול מקרקעין, הקמת תאגידים, חקיקת חוקי עזר, דיון בדו"חות ביקורת ובקרה על ראש הרשות והדרג הממונה. ראש הרשות יכול באישור המועצה להאציל סמכויות ותפקידים לבעל תפקידים אחר (חבר מועצה או עובד רשות).

  • למועצה סמכות להדיח את ראש הרשות באישור שר הפנים.
  • ראש העיריה ימסור למועצה אחת לשלושה חודשים דו"ח על מצבה הכספי של העירייה ויפרט בו את הוצאותיה והכנסותיה, ראש המועצה יגיש למועצה אחת לשלושה חודשים דו"ח בכתב על פעולות העיריה.
  • אחת לשנה המועצה תדון בדו"ח מבקר הרשות ודו"ח מבקר המדינה הנוגע לרשות.
3/4
סדרי פעולה של המועצה בשגרה

הזמנה –

  • כל חבר.ת מועצה י.תקבל הזמנה רשמית בכתב.
  • ההזמנה תגיע 48 שעות לפחות לפני הישיבה אלא אם הסכימו חברי המועצה על זמן קצר יותר.
  • הזמנה לישיבה על תקציב, תשלומי חובה או חוקי עזר תשלח 10 ימים לפחות לפני יום הישיבה.
  • בישיבה שעניינה אישור העסקה של עובד ברשות – ישלחו מראש החוזה וחוות דעת משפטית של היועץ המשפטי של הרשות.
  • ההזמנה תכלול את כלל הסעיפים שעל סדר היום, לפי סדר הדיון בהם.
  • חשוב להכיר כי ישיבות המועצה פתוחות לציבור.

זמנים –

  • בתוך חודשיים מיום הבחירות תחליט המועצה על מועד קבוע לישיבות. המועצה תתכנס לישיבה פעם בחודש לפחות וניתן להחליט לא לקיים ישיבה, לכל היותר,  בשני חודשים בשנה.
  • ניתן להסכים על שינוי מועד הישיבה בהסכמת כל חבריה מראש ובכתב, בתנאי שעדיין תתקיים ישיבת מועצה פעם בחודש.
  • ישיבת המועצה לא תתחיל לפני השעה 18:00 אלא אם הסכימו כל חברי המועצה על שעה אחרת.

מניין חוקי לקיום ישיבה –

אין תוקף חוקי לישיבה ללא מניין חוקי (קוורום) – המניין החוקי הוא הרוב המינימלי של כלל חברי המועצה הנוכחים בתחילת הישיבה. לדוג' בישיבה שבה 31 חברים, המניין החוקי יהיה 16 חברים בתחילת הישיבה. אם אין קוורום בתחילת הישיבה, המניין החוקי בחצי שעה ממועד תחילתה יהיה ⅓ ואם לא נכחו ⅓ מחברי המועצה בתום חצי שעה, תידחה הישיבה בשבוע בדיוק, לאותו יום בשבוע ובאותה שעה. במועד החדש כל מספר חברי מועצה שנוכח ייחשב מניין חוקי. המניין החוקי רלוונטי לתחילת הישיבה, במצב של התמעטות המשתתפים במהלך הישיבה אין חשיבות למניין החוקי.

סדר הישיבה –

  • ישיבות המועצה יהיו פומביות, למעט ישיבות שראש העירייה הורה על קיום של כולה או חלקה בדלתיים סגורות מטעמים של ביטחון או צנעת הפרט ובהתאם לחוות דעת מקצועית של היועץ המשפטי של העירייה.
  • ראש המועצה יקבע את סדר יומה של הישיבה אלא אם מדובר בישיבה שדרשו ⅓ מחברי המועצה, ואז הוא יהיה בהתאם לדרישה.
  • בפתיחת הישיבה יאשרו תחילה את פרוטוקול הישיבה הקודמת, השאילתות והצעות לסדר יום.
  • הדיון יתנהל פי סדר היום שנשלח מראש, אולם ניתן יהיה לשנות אותו ברוב של ⅔ מחברי המועצה.
  • 15 הדק' הראשונות או האחרונות של כל ישיבת מועצה מן המניין יוקדשו לנאומים בני דקה של חברי המועצה, שלא ימשכו יותר משלוש דק' לכל סיעה. יושב ראש המועצה יקבע את סדר הנואמים. עד לתחילת הישיבה יש להודיע למרכז ישיבות המועצה על הרצון לנאום.
  • ראש המועצה או חבר מועצה מטעמו יכול להשיב לנאומים במסגרת זמן של עד 10 דק'

ישיבות שלא מן המניין –

ראש הרשות יכול לכנס ישיבה שלא מן המניין. לא תכונס ישיבה שלא מן המניין יותר מפעם בחודש אלא אם הוגשה דרישה מיוחדת חתומה על ידי ⅔ מחברי המועצה.

דיונים מיוחדים – אינם נספרים במניין הדיונים השנתי. הדיונים הללו יהיו: דיוני דו"ח שנתי גזבר, מבקר הרשות, מבקר המדינה, דו"ח תאגידים, דיוני תקציב ודיונים בהיטל ארנונה.

דיון חוזר – בתנאים מסוימים, ישנה אפשרות בחוק לדרוש דיון חוזר במליאה אודות החלטות בהן התקבלה החלטה ואושרה בידי חברי.ות המועצה, לעיתים מדובר בהחלטות שהתקבלו בוועדה כמו תכנון ובנייה או בועדת תמיכות, אשר יגיעו לדיון חוזר במליאת המועצה, לעיתים מדובר בהחלטות מועצה שאושרו ועולות בשנית לדיון חוזר ביוזמת ראש העיר או בתנאים מאוד מסוימים גם ביוזמת חברי.ות מועצה.

מליאת מועצה –

ניהול הישיבה –  יהיה בידי יושב הראש, ראש העיר, סגן שהוא מינה או חבר מועצה אחר שהמועצה הסמיכה בצתנאים מסוימים יוכל להיות יושב הראש ולנהל את הישיבות.

רשות דיבור – לאחר דברי הפתיחה, ייתן יושב הראש את זכות הדיבור למשתתפים לפי סדר הפונים אליו, לרוב ייתן יושב הראש את רשות הדיבור בתחילה לנציג הסיעה הגדולה ביותר.

זמן דיבור – חבר מועצה למעט יושב הראש של הישיבה או יושב ראש של ועדה המדווח בשם וועדה לא יאריכו בדיבור על נושא שעל סדר היום, יותר מחמש ד', יושב הראש יכול להקצות לדובר זמן דיבור נוסף ובלבד שלא יעלה על עשרים ד' לסיעה בסך הכל לגבי אותו הנושא (הזמנים שונים בנושאים של חוזים, תקציב וישיבות מועצה מיוחדות).

סמכויות יושב הראש – יושב הראש יכול להפסיק חבר מועצה הנואם למעלה מהזמן שהותר לו, להתרות (שלוש פעמים) בחבר מועצה מפריע למהלך התקין של הישיבה, להורות על הוצאתו. חבר מועצה שהוצא רשאי להיכנס לישיבה לצורך הצבעה בלבד. יושב הראש יכול לתת זכות דיבור לעובד עירייה הבקיא בתחום הנידון או להורות על הוצאת אדם מהקהל אם הוא מפריע למהלך הישיבה.

ניהול הישיבה – ישיבה לא תינעל לפני תום 3 שעות משעת הפתיחה, אלא אם הסתיימו כל הדיונים וההצבעות בכל הסעיפים או שהסכימו לכך ⅔ מחברי המועצה הנוכחים בישיבה באותה השעה. ישיבת מועצה לא תימשך יותר מ-4 שעות אלא בהסכמת ¾ מחברי המועצה הנוכחים.

במידה ולא הסתיימו הדיונים רשאי יושב הראש להזמין את חברי המועצה להמשך הישיבה ביום אחר.

4/4

רוצים להגיד לנו משהו על המאמר? צרו איתנו קשר

עוד מאמרים באותו נושא

רשויות מקומיות יכולות לתמוך בארגונים חברתיים על ידי מתן הקצאות קרקע או מבנים ללא תמורה כספית, במדריך לפניכם תמצאו מידע מפורט על עבודת ועדת ההקצאות ועל המנגנון הרשותי דרכו ניתן להקצות קרקע או מבנה לארגון חברתי.

מנגנון התמיכות מאפשר לרשות המקומית לחזק ארגונים חברתיים הפועלים בשטחן במגוון תחומים על ידי תמיכה תקציבית ישירה. במדריך תמצאו את השלבים והדגשים להבנה והשפעה על אופן הפעולה והחלוקה של התמיכות.

המדריך מפרט את ההמלצות והצעדים הנדרשים לקידום תהליכי שימור מקומיים וכולל 6 שלבי פעולה מוצעים לקידום תהליכי שימור במרחב הכפרי עבור כל מי שחשוב לו להבטיח ולשמר את המרחב המגורים שלו ברמה ההיסטורית והערכית.

המאמר היה לכם מועיל?
שתפו אותו עם מי שיכול להנות ממנו גם