כמעט בכל הרשויות המקומיות קיים גורם האמון על תחום הסביבה והאקלים – יחידה סביבתית, אגף או רשות איכות סביבה, אגף שפ"ע/ תברואה, או לעיתים גם אגף תפעול. מעטות הרשויות המקומיות שאין בהן אף גורם סביבתי, במקרה כזה למחזיק.ת תיק איכות תפקיד ייחודי.
להרחבה על תפקיד היחידה הסביבתית ברשות המקומית, המשאבים העומדים לרשותך וההזדמנויות שניתן לפתח – היכנסו לאקוסיסטם הסביבתי.
לפניכם 5 צעדים המומלצים לביצוע, עם כניסתכם לתפקיד כמחזיק תיק איכות סביבה/ יו"ר ועדת איכות סביבה, ליצירת יחסי עבודה טובים ומתואמים עם הגורם הרלוונטי האמון על תחום הסביבה ברשות המקומית לטובת מימוש מקסימלי של המדיניות הסביבתית הרצויה.
- עיצוב ממשקי עבודה
שיתוף פעולה טוב עם היחידה הסביבתית הוא מצב של WIN-WIN לשני הצדדים – היחידה הסביבתית תהנה מרוח גבית טובה לעבודתה המקצועית, ואת.ה תהנה.י מהרחבת קהל הבוחרים שלך ומיצירת הישגים מקצועיים רבים יותר במהלך הקדנציה.
חשוב לציין שהעבודה מול היחידה הסביבתית מורכבת משני פנים. מצד אחד, כאמור, היחידה שותפה לתכנית העבודה שתרצה.י להוציא לפועל, ומצד שני, מתוקף תפקידך עליך לבצע עבודת פיקוח ובקרה על היחידה – עמידה ביעדיה והמטרות שנקבעו, גיוס ומימוש תקציבים למימון פרויקטים סביבתיים ועוד. - הכנת תכנית עבודה משותפת
עם הכניסה לתפקיד, ולאחר מיפוי והיכרות עם הסטטוס הסביבתי ותכנית העבודה הסביבתית ברשות המקומית, מומלץ להכין תכנית עבודה ביחד עם היחידה הסביבתית. התכנית תתייחס לפרויקטים ותכניות שאתם מתכננים לקדם יחד, מה נדרש מכל אחד מהצדדים לבצע וכיצד פותרים ביחד בעיות וחסמים משותפים. מכון שיטה ישמח לסייע בחשיבה על עיצוב תכנית העבודה וניסוח סדר עדיפויות. - איזון בין טיפול בפניות ציבור ודרישות התושבים לבין מימוש תכנית עבודה
בתור נבחר.ת ציבור ומחזיק.ת תיק איכות סביבה, יגיעו אליך פניות ציבור רבות ותושבים רבים יציפו את דרישותיהם. חשוב לטפל בכל הפניות בצורה רצינית ומומלץ לייצר להן פתרונות ארוכי טווח בתוך מנגנון הרשות. לצד זאת, בעיצוב תכנית העבודה וניהול ישיבות ועדת איכות סביבה, חשוב לאזן בין הטיפול בפניות ציבור, שנתפסות חשובות ודחופות, לבין קידום תכנית העבודה, שלרוב בעלת יעדים ארוכי טווח. מבלי שנשים לב, העיסוק בפניות ציבור יכול להשתלט על העבודה היומיומית, ולעכב את יישום תכנית העבודה. - קביעת שגרות עבודה
מומלץ בחום לתאם פגישות קבועות וסדירות עם היחידה הסביבתית, למעקב אחרי תכנית העבודה, הצפת אתגרים, ניסוח פתרונות וסיעור מוחות ופיתוח רעיונות חדשים. שגרת עבודה קבועה תביא להצלחה גדולה יותר בעיצוב מערכת היחסים עם היחידה הסביבתית. - דוגמאות למינוף העבודה המשותפת
– ניהול ישיבות ועדות איכות סביבה מקצועיות, שמביאות לשירות איכותי יותר עבור התושבים והתושבות.
– קידום הקצאת תקציבים לפרויקטים סביבתיים ואקלימיים, במהלך דיוני התקציב השנתיים ולאורך שנת הפעילות.
– קידום מהלכים שאפתניים, כמו חקיקת חוקי עזר או קידום נייר עמדה בועדה המקומית לתכנון ובנייה.
– העברת החלטות אמיצות בוועדת איכות סביבה למליאת הרשות המקומית, ובחזרה למעקב אחרי יישום בוועדה.
– הרחבת מעגלי ההשפעה של היחידה הסביבתית ושל ועדת איכות סביבה לקהלים חדשים בתוך הרשות ויצירת שיתופי פעולה עם רשויות שכנות לקידום פעולות אזוריות.
– יצירת שותפות בשגרת העבודה, למשל – בתור חבר.ת מועצה ובעזרת הזכות לעיון, יש לך גישה למידע רב וחשוב לקידום תכניות עבודה בתוך הרשות המקומית. בנוסף, ליחידה הסביבתית גישה והיכרות מעמיקה עם גורמי ומקורות ידע רבים ומגוונים, שתפקידם לגבות את הפרויקטים והתכניות שתרצו ביחד להוציא לפועל.
– גיוס תמיכה ומענים לסוגיות סביבתיות ואקלימיות מקומיות ברמת הרשות המקומית וברמה הארצית דרך שימוש נכון בפלטפורמה של חברי המועצה ובידע המקצועי של היחידה הסביבתית.