מחזיק.ת תיק איכות סביבה ברשות המקומית

09/03/2024

מועצת העיר
סביבה ואקלים
עבודת הרשות
סקירה
מועצת העיר
סביבה ואקלים
עבודת הרשות
סקירה
תוכן: מחזיק.ת תיק איכות סביבה ברשות המקומית
פתיחה
וועדת איכות סביבה
תחומי הפעולה של מחזיק תיק הסביבה
פתיחה

לאחרונה, קבע האו"ם שגישה ל"סביבה נקייה, בריאה ובת קיימה" היא זכות אדם בסיסית, וכי שינויי האקלים הם מהאיומים הדחופים ביותר בדורנו. החוסן שלנו, כלומר, היכולת שלנו כחברה להתמודד עם איומים ומשברים תוך שמירה על ערכים דמוקרטיים ואיכות חיים גבוהה, מתחיל ומסתיים בשמירה וניהול נכון של הסביבה הטבעית.

לפניך הסבר על ועדת איכות סביבה, המפרט את חשיבותה, האפשרויות שיעמדו בפניך בתור יו"ר הוועדה וכיצד היא יכולה להוות כלי לקידום מדיניות ופרויקטים סביבתיים עבור מחזיק.ת תיק איכות סביבה.

מחזיק.ת תיק הסביבה ברשות מקומית עוסק בנושאים שפוגשים את התושב באופן יום יומי – טיפול בפסולת, נגישות ואיכות של פארקים ואתרי טבע, רחובות נעימים להליכה, רישוי לעסקים, איכות האוויר והמים לשתייה, מניעת שטפונות והצפות ועוד. באפשרותך להשפיע ישירות על יצירת סביבה בריאה וחוסן אקלימי שישפרו את איכות חייו של התושב ברשות המקומית.

לרשות המקומית סמכויות נרחבות בתחומי הטיפול בפסולת, ניהול המרחב הציבורי, קידום אנרגיה מתחדשת ועמידה ביעדים הלאומיים, ניהול ומתן מענה באירועי קיצון אקלימיים (אירועי חירום), אחריות בתחום החינוך הסביבתי ועוד. ישנן אפשרויות רבות להצלחה בתחום זה דרך חיבור בין מטרות סביבתיות, חברתיות וכלכליות, ובאמצעות הובלת מדיניות מבוססת נתונים.

1/3
וועדת איכות סביבה

מטרת ועדת איכות סביבה להתוות מדיניות בנושא איכות סביבה, התמודדות עם שינויי אקלים והובלת פיתוח בר קיימא ברשות המקומית. הוועדה מונה 4 חברי מועצה, עובד בכיר בתחום ברשות המקומית, 2 נציגי ציבור ונציג השר.ה להגנת הסביבה.

ועדת איכות סביבה היא ועדת חובה ברשות המקומית. אמנם ועדה סטטוטורית, אך החלטותיה לא. לכן, ניתן לראות בה וועדת הזדמנויות, שהצלחתה תלויה ברצינות היו"ר וחבריה.

באחריות הרשות המקומית יישום חוקים סביבתיים רבים, כמו טיפול בחומרים מסוכנים, טיפול בפסולת, חוק אוויר נקי, חוק חופש המידע, ביצוע אכיפה סביבתית, יישום תקן בנייה ירוקה וחוקי עזר ייעודיים של הרשות המקומית בהתאם לצרכיה ולחזון הסביבתי שלה. אחד מתפקידי מחזיק.ת תיק איכות סביבה וועדת איכות סביבה הוא בקרה על עמידה ביעדי החוק וביצוע פיקוח ואכיפה בהתאם.

2/3
תחומי הפעולה של מחזיק תיק הסביבה

מחזיק.ת תיק איכות סביבה, יכול לפעול, לדוגמה:

  • רתימת ראש הרשות המקומית לקידום תכנית לפיתוח בר קיימה של הרשות הכוללת צעדים אופרטיביים.
  • כינוס ועדת איכות סביבה ללמידה על פרויקטים חדשניים בתחומי הפסולת והאנרגיה והיתרונות הכלכליים שלהם עבור הרשות המקומית.
  • ביצוע פיקוח אחר תכנית היערכות לשינויי אקלים והתכנית האסטרטגית לטיפול בפסולת.
  • קיום סיורים בשכונות במצב סוציו-אקונומי נמוך ובחינת עמידות התשתיות לאירועי קיצון אקלימיים ולעקוב אחר ביצוע הנחיות סביבתיות שאושרו במועצת תכנון ובנייה המקומית.

כמו כן, מומלץ לקיים דיונים משותפים עם ועדות נוספות (למשל, רווחה, חינוך ורישוי עסקים), לייצר שיתופי פעולה עם מחזיקי התיק ברשויות השכנות, ולפעול ביחד עם ארגוני הסביבה לקיום וקידום דיונים בנושאי הליבה של הוועדה ולקידום מדיניות שאפתנית מבוססת נתונים.

 

חשוב לדעתאגפים שונים ברשות המקומית יכולים ליישם באופן עצמאי את המלצות ועדת איכות סביבה, אם הן אינן כרוכות בהוצאה כספית ובשינוי תכנית העבודה. כאשר הוועדה מגבשת תכנית הכרוכה בהגדלת תקציבי איכות הסביבה עליה להביא בפני מועצת העיר נימוקים לקבלת המלצותיה.

3/3

רוצים להגיד לנו משהו על המאמר? צרו איתנו קשר

עוד מאמרים באותו נושא

המסמך לפניך מציג הסבר תמציתי על כלי עבודה שעומדים לרשותך כנבחר.ת מועצה כדי למלא את תפקידך בצורה הטובה ביותר.

ב-7.2.24  קיימנו במכון שיטה יחד עם ארגון חיים וסביבה וובינר עבור מועמדים.ות בבחירות לרשויות המקומיות בנושא אקלים וסביבה בשלטון המקומי – כלים למועמד.ת בבחירות המקומיות.

המאמר היה לכם מועיל?
שתפו אותו עם מי שיכול להנות ממנו גם