ברכות נבחרת כחבר.ת מועצה.
לפניך הסבר תמציתי על כלי עבודה שעומדים לרשותך כנבחר.ת מועצה כדי למלא את תפקידך בצורה הטובה ביותר. מומלץ לעיין בפקודת העיריות לעומק, בעיקר בתוספת השנייה לפקודת העיריות שהינה "תקנון עבודת המועצה". כלי העבודה המפורטים במסמך מתבססים על פקודת העיריות, על המדריך לנבחר של משרד הפנים ועל ידע מקצועי שנצבר במכון שיטה.
ריכזנו ומיקדנו עבורך את המידע והוספנו הצעות, דגשים והסברים כדי שתוכל.י לדלג על פערי המידע בכניסה לתפקיד.
חשוב לציין שבמקרים של שיתוף פעולה מלא בינך כחבר.ת מועצה להנהלת וראש הרשות השימוש בכלים אלו יהיה מוגבל, משום שבתוך שותפות פוליטית עדיף לרוב להשתמש דווקא בערוצים הלא פורמליים בשביל להשיג תשובות ומידע. במקרים בהם שיתוף הפעולה מצומצם, כלים אלו יהיו לעזר וישרתו אותך בבואך להשפיע על המדיניות וסדר היום של הרשות.
בין אם מהקואליציה או מהאופוזיציה, כלים אלו הם הבסיס וחשוב לנו שתגיע.י מוכן.ה לשליחות הציבורית שנבחרת אליה.
בכל הנוגע לרשויות המוגדרות כמועצה מקומית או אזורית, בחלק מהסעיפים יתכנו שינויים קטנים בהוראות וניתן לראות את ההתאמות במדריך לנבחר של משרד הפנים.
בעיקרון כל מסמך או פנקס עירוני צריך להיות גלוי בפניך. לפיכך הינך רשאי.ת לבקש בכתב זכות לעיין בו, לצלם אותו או לתקצר אותו. ראש הרשות או נציג מטעמו מחויב להביא לעיונך תוך שלושה ימים את המסמך שביקשת. ניתן לקבוע שזכות העיון מוגבלת לקריאתם במשרדי הרשות. אינך רשאי.ת לעיין במסמכים שגילויים אסור לפי החוק או שמדובר במידע אישי הפוגע בפרטיות אלא אם הם נדרשים לצורך דיון במועצה.
מה כדאי לבקש? כל מידע לו הינך נזקק.ת לצרכי עבודתך במועצה, בעיקר לקראת דיונים במועצה או הצעות לסדר ושאילתות שבכוונתך להעלות. תמיד כדאי לבקש מידע בטווחי זמן מסוימים ובתחומים ספציפיים מתוך עבודת הרשות כך שניתן להשוות ביניהם בכדי להסיק מסקנות על שינויי מדיניות והנחיות. כדאי להיות ממוקדים ביותר כדי לא להיות מוצפים במידע לא רלוונטי.
שימו לב שישנם דו"חות שמפורטים בחוק שזכותך לבקש ולקבל לידיך: דוחות תלת-חודשיים, דו"ח שנתי של הגזבר, דו"חות הביקורת של המבקר ברשות, של ועדת הביקורת ושל מבקר המדינה.
מה עושים במקרה של חוסר היענות לבקשה? ניתן ליזום הצעה לסדר בנושא, בנוסף, אם לא הועברו המסמכים לעיון תוך שלושה ימים מהגשת הבקשה, ניתן לבקש מהממונה על המחוז במשרד הפנים לפנות לרשות בדרישה להעברת המידע. אם גם זה לא קרה, הממונה המחוזי יכול להוציא צו להעברת המידע (קחו בחשבון כי הדבר נעשה לעתים נדירות!).
חבר.ת מועצה בעירייה יכול להציע הצעה לסדר היום של ישיבת מועצה מן המניין לא יאוחר מ-72 שעות לפי מועד הישיבה. בכל ישיבה לא יידונו ביותר מארבע הצעות לסדר היום. במקרה שהוגשו יותר מארבע הצעות לסדר היום, הן בידי הקואליציה והן בידי האופוזיציה, יידונו בלפחות שתי הצעות לסדר היום מטעם האופוזיציה. ההצעות לסדר יום יידונו לפי סדר הגשתן.
הצעה לסדר צריכה להיות כתובה ומנומקת, תוצג לפני המועצה בידי המגיש או מי מטעמו. אם היתה התנגדות לדון בהצעה, ישמעו דברי המציע ודברי מתנגד אחד להצעה במשך זמן שאינו עולה על עשר דק' לכל אחד. אם היו יותר ממציע אחד או מתנגד אחד רשאים המציעים והמתנגדים לחלק את הזמן האמור ביניהם. במידה ויש התנגדות להעלאת הצעה לסדר יום המועצה ניתן להחליט שלא לכלול את הנושא בסדר היום, וכן להחליט על הוספת נושא אחר במקומו ולקיים את הדיון בו באותה הישיבה. ניתן לכלול את הנושא המוצע בסדר היום של ישיבת מועצה אחרת או להעביר את ההצעה לדיון באחת מוועדות המועצה. המגיש הצעה לסדר יום יכול להסירה בכל עת על ידי הודעה בכתב ליושב ראש המועצה לפני ישיבות המועצה או בעל פה בזמן ישיבת המועצה.
במסגרת דיון באחד מסעיפי סדר היום שאושרו, לחבר.ת המועצה יש זכות לשאול שאלות ולקבל רשות דיבור להצפת סוגיות שלא קיבלו מענה. השאלות יאפשרו לזהות פערים, בנוסף, תשובות של נציגי הנהלת הרשות יופיעו בפרוטוקול הדיון, כמו גם ההתחייבויות שיינתנו במסגרת הדיון בשביל לשכנע את חברי המועצה לתמוך בהצעה לסדר היום. לא ניתן להעלות נושאים חדשים במסגרת רשות הדיבור. לחבר.ת מועצה המוכן היטב לדיונים ישנה אפשרות להשפיע באמצעות נאום או דיבור, זמן ארוך בכל ישיבת מועצה.
רשות הדיבור בדרך כלל מוגבלת בזמן של חמש דק' וסדר הדוברים לכל נושא נקבע בתחילת כל דיון. ניתן להקצות זמן דיבור נוסף שלא יעלה על 20 דק' לסיעה לגבי אותו נושא. בנושאים של אישור חוזים, ישיבות מועצה מיוחדות וישיבות תקציב, הזמנים משתנים ויש יותר זמן לדיבור במועצה. 15 הדק' האחרונות של כל ישיבות מועצת המניין מאפשרים זכות דיבור מהמקום בכל נושא שיבחרו חברי המועצה (דקה לכל חבר.ת ולא יותר משלוש דק' לסיעה) ובלבד שעיקרו נוגע לתחום תפקידה של הרשות המקומית.
מדובר בכלי משמעותי להעלאת נושאים לסדר היום של המועצה ולברור עובדות שכן, התשובה לשאילתה הינה פומבית ויש להשיב עליה בלוחות זמנים קבועים.
ישנן שתי סוגי שאילתות:
שאילתה ישירה – מוגשת בכתב לראש הרשות. התשובה תינתן בכתב לחבר.ת המועצה תוך 21 יום. ניתן לדרוש שהיא תובא לידיעת כלל חברי המועצה. ניתן להגיש עד שתי שאילתות כאלו בחודש.
שאילתה רגילה מוגשת בכתב לראש הרשות עד 7 ימים לפני ישיבת מועצה מן המניין. התשובה לשאילתה כזו בכתב תוצג במהלך ישיבת מועצה הקרובה. ראש הרשות רשאי לדחות את תשובתו לישיבת המועצה שאחרי הישיבה הבאה (היינו בישיבה השלישית אחרי מועד השאילתה, ניתן לדחות כך רק שתי שאילתות). לאחר שמיעת התשובה השואל רשאי לשאול שאלה קצרה נוספת – ותינתן עליה תשובה במקום, אבל לא ניתן להפוך את השאלה לדיון.
השאילתה חייבת להיות להתייחס לתחום תפקידי הרשות כולל תאגידים עירוניים. לקראת כל ישיבה מן המניין ניתן להגיש רק שתי שאילתות רגילות. על השאילתה ישיבו: ראש הרשות או חבר.ת מועצה שאחראי על הנושא. התשובה תופץ בכתב ובעל פה לחברי המועצה בזמן הישיבה.
מה עושים במקרה של חוסר היענות לבקשה? אם לא קיבלת תשובה לשאילתה במשך שתי ישיבות מן המניין ניתן להפוך את השאילתה לנושא ראשון בסדר יום של המועצה הבאה ולקיים בה דיון – ניתן להפוך שאילה ישירה שלא נענתה לשאילתה רגילה (תשובה בכתב).
כאשר מתקיים דיון במועצה אשר בסופו נדרשים חברי המועצה להצביע על החלטה, אפשר להגיש הצעת החלטה נגדית להצעה שעולה, כלומר נוסח אחר להצבעה. מדובר בכלי חשוב שמאפשר להעמיד הצעה שמאתגרת וחולקת על הצעת ראש הרשות. במצב של שוויון ההצעה נדחית. ההצבעה תהיה בהרמת ידיים, אולם ⅓ מחברי המועצה הנוכחים יכולים לבקש הצבעה שמית.
שינוי החלטה – ניתן לדון בשינוי החלטות רק לאחר 4 חודשים ממועד ההחלטה ורק לפי דרישה של ראש העירייה או 1/3 מחברי המועצה. ראש הרשות רשאי להביא את ההצעה לדיון חוזר תוך 48 שעות.
הצבעה דחופה – במקרים דחופים של צורך בהצלת נפש או רכוש או שאין דרך חוקית לכנס את המועצה, ניתן לבצע הצבעה מרחוק.
זכותך כחבר.ת מועצה לקבל את הפרוטוקולים של ישיבות המועצה וועדותיה. בכל ישיבת מועצה מאשרים את פרוטוקול הדיון של המועצה הקודמת. חשוב לעמוד על דיוק הפרוטוקול באירועים רגישים בעלי חשיבות ציבורית. בנוסף, חשוב לוודא פרסום מסודר של הפרוטוקולים לטובת שיתוף הציבור בנעשה במועצה.
שליש מחברי המועצה רשאים לזמן ישיבה שלא מן המניין כשסדר יומה יהיה כפי שיקבע על ידם במכתב דרישת הזימון. הישיבה תכונס תוך שבוע מהדרישה אלא אם הוגשה פחות משבועיים ממועד הישיבה מן המנין, שאז יכול ראש הרשות לקבוע שהדיון בנושאים אלו יתקיים בתחילת הישיבה מן המניין.
לחבר.ת המועצה הזכות למסור הודעה אישית במהלך הישיבה, למשל, לתיקון אי-הבנה שחלה בקשר לדבריו, להתנצלות, הצהרות אישיות ביחס לניגודי עניינים ועוד. הזמן שיוקצה לכך לא יעלה על חמש דק' והעיתוי יהיה בדרך כלל בסוף הדיון בנושא מסוים או בסוף הישיבה, נתון להחלטת יושב ראש הישיבה.
חבר.ת מועצה רשאים לחלק חומר בהתייחס להצעות שעל סדר היום, כך במסגרת הדיון והצגת המידע יעמדו לרשות חברי המועצה נתונים ומידע נוסף אליהם יוכלו להתייחס במסגרת הדיון וההצבעה.
כלי העבודה שהוצגו במסמך זה הינם צידה לדרך, חלק חשוב משלב היכרות ראשוני עם אופן פעולת הרשות, המועצה והכניסה לתפקיד חבר.ת המועצה. ישנו מידע נוסף בנוגע לעבודת המועצה שחשוב להכיר, אבל אין דאגה, לשם כך אנחנו כאן ונשמח לשלוח לך מסמכים נוספים בהמשך.
מכון שיטה.