מלחמת חרבות ברזל ומתקפת השביעי באוקטובר הציבו בראש סדר העדיפויות הציבורי את הצורך הבסיסי ביותר של כל אזרח בביטחון אישי. הציפייה של תושבים למענה רשותי לאתגרים לאומיים בהיבטים של ביטחון רק התעצמה והתרחבה, כך גם הפתרונות שנוצרו ברמה המקומית.
לפניך הסבר על ועדת הביטחון, המפרט את חשיבותה, האפשרויות שיעמדו בפניך בתור יו"ר הוועדה וכיצד היא יכולה להוות כלי לקידום מדיניות בתחום עבור מחזיק.ת תיק הביטחון.
בשנים האחרונות הירידה בתחושת הביטחון של התושבים הביאה להבנה שנדרש שינוי במדיניות בנושא הביטחון האישי וכי המשטרה אינה יכולה למגר לבדה את כלל הגורמים המאיימים על ביטחון התושב. הגברת תחושת הביטחון האישי דורשת טיפול הוליסטי ושימוש אפקטיבי בכל הכלים והאמצעים הקיימים למאבק בתופעות המאיימות על חיי היומיום בין אם אירועי פח"ע, אירועי פשיעה או מענה עורפי במצב מלחמה. גופי הביטחון זקוקים לתיאום ועבודה משותפת עם הרשויות. בנוסף, לרשויות היכולת לאתר צרכים של קבוצות שונות בקהילה, בפרט אלו שסובלות מאלימות מכוונת או מיחס מפלה כמו נשים, להטב"ק יוצאי אתיופיה וקבוצות מיעוט. באפשרותך להשפיע ישירות על תחושת הביטחון ואיכות חייו של התושב ברשות המקומית, בין השאר דרך חיבור לגופי האכיפה והביטחון ובאמצעות הובלת מדיניות מותאמת למאפייני וצרכי הקהילות ברשות שלך.
ועדת חובה ברשויות מקומיות שיש בהן משמר אזרחי. מטרת ועדת הביטחון לייעץ ולסייע למשטרת ישראל בעניין המשמר האזרחי וכן להתוות מדיניות בשלל סוגיות של ביטחון וחירום בישוב.
חובותיה של הרשות המקומית בתחום הביטחון מוגדרות במספר חוקים, החלטות ממשלה וחוזרי מנכ"ל משרד הפנים, בעיקר בתחום המוכנות לחירום והסדרת ענייני ביטחון, שמירה, אבטחה וסדר ציבורי בתחומה. אחד מתפקידיהם של מחזיק.ת תיק הביטחון וועדת הביטחון הוא בקרה על עמידה בהוראות החוק ועל פעילות גופי הביטחון העירוניים.
מחזיק.ת תיק הביטחון, יכול לפעול, לדוגמה:
- לקידום פעולה משותפת של הרשות ומשטרת ישראל – עבודה משותפת בין הרשות המקומית למשטרת ישראל חייבת לשקף את הרגישויות הקיימות ברשות המקומית ולהיות מושקעת במקומות הנכונים בצורה מותאמת וחכמה.
- לטיפול הוליסטי בעבריינות – יצירת שיתופי פעולה רחבים ועבודה אסטרטגית של גורמים ממספר מוסדות ברשות לצד גורמי האכיפה המקומיים לטובת פתרון סוגיות חברתיות ברשות.
- לקידום מדיניות לפריסת אמצעים להגברת תחושת הביטחון של הקהילה בדגש על אוכלוסיות פגיעות – אמצעים כמו מצלמות, תאורה, שערים וגדרות, מדרכות, ריצוף ועוד נמצאו משפיעים על חיזוק הביטחון של התושב. לרשות יש גמישות בהחלטה על מיקום, הצבה ותפעול של אמצעים אלו.