ביום ה' ה-20.6.24, קיימנו במכון שיטה ביחד עם ארגון חיים וסביבה הכשרה ייעודית לחברי וחברות סביבתיים לכניסה חלקה ומקצועית לתפקיד.
ההכשרה הבאה תתקיים ב-4.7.24 בשעה 18:00
להורדת המצגת שהוצגה בהכשרה לחצו כאן.
דוברים:
- עיינה אדלר, מנהלת האגף הבכיר לפיתוח ההון האנושי ברשויות המקומיות במשרד הפנים
- שרון פלוטינצקי, ראש אגף שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה
- אופיר פינס, שר הפנים לשעבר וראש המכון לשלטון המקומי באוניברסיטת תל אביב
- זיו דשא, ראש מועצת זכרון יעקב היוצא ויו"ר ועדת איכות סביבה במרכז שלטון מקומי לשעבר. היום מחזיק תיק איכות סביבה בזכרון יעקב
- אורי נחמני, ראש תחום סביבה במכון שיטה.
- חן ברדה,
עיקרי הדברים:
עיינה אדלר, מנהלת האגף הבכיר לפיתוח ההון האנושי ברשויות המקומיות במשרד הפנים שיתפה שבבחירות האחרונות נבחרו 119 ראשי רשויות חדשים ו-60% מחברי המועצה התחלפו. מצד אחד, זה מייצר אתגר גדול של שימור ידע ומצד שני, זו הזדמנות אדירה לכולם. למשרד הפנים חשוב שהידע הקיים יגיע לכל חברי המועצה ואחת הדרכים היא שימוש באתר של משרד הפנים ובמדריכים שהתפרסמו לאחר הבחירות.
שרון פלוטינצקי, ראש אגף שלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה הדגיש שוועדות איכות סביבה הן אמצעי חשוב לקידום מדיניות סביבתית ברמה המקומית. המשרד להגנת הסביבה פועל לחיזוק מעמד הוועדות וימשיך לעשות כך. בחודשים הקרובים יתקיימו פגישות של מחזיקי תיקי איכות סביבה ביחד עם מנהלי המחוזות, והמשרד גם ירענן את הנוהל לעבודה עם וועדות איכות סביבה, במטרה לחזק את מעמדן.
אופיר פינס, שר הפנים לשעבר וראש המכון לשלטון המקומי באוניברסיטת תל אביב, נתן למשתתפי בהכשרה כלים וטיפים מצוינים:
- ועדת איכות סביבה היא ועדה סטטוטורית ויש לה הרבה כוח. חשוב למצב אותה כמקום המרכזי לפעילות במהלך הקדנציה, כלומר כל נושא סביבתי שמקודם ברשות חייב לעבור בה. על הוועדה להתכנס כל הזמן – לייצר יוזמות, לעבוד עם שותפים, לשתף את הציבור ועוד.
- הוועדה היא מכשיר לקידום יוזמות וחדשנות סביבתיות ברשות המקומית. תקדישו זמן ומקום ליוזמות סביבתיות שישימו אתכן במרכז סדר היום. יוזמות חדשניות רבות צמחו ברשות מקומית אחת ואז הועתקו לרשויות אחרות.
- חשוב להיות ממוקדים, לייצר סדר עדיפויות ברור. כדי לייצר אותו, כדאי ללמוד את השטח – ללמוד מה יש, מה אין ומה יש אצל אחרים. מומלץ לשבת ביחד עם חברי הוועדה, לקבוע ביחד את יעדי הוועדה ולהכין תכנית עבודה, כלומר מה הכלים העומדים לרשותכם לקידום היעדים. בנוסף, מומלץ להתייעץ על תכנית העבודה עם ראש המועצה ועם הדרג המקצועי.
- חשוב לערב את את הציבור בעשייה – לפתוח את הוועדה לציבור, לשתף ברשתות החברתיות, לעמוד איתו בקשר שוטף. הציבור ייתן לכם רוח גבית אם תערבו אותו כמו שצריך.
- פוליטיקה ארגונית היא קריטית – עם ההשפעה צריך לייצר אימפקט ולבד ניתן לשנות את המציאות. חשוב למפות בעלי ברית ושחקנים משמעותיים שיעזרו להם לקידום המטרות ושחקנים שעלולים לפגוע בתכנית העבודה שלכם. אין ספק שאחד מהשחקנים החשובים הוא ראש הרשת וחשוב לגייס אותו הן מבחינה פוליטית והן מבחינה ערכית וסביבתית.
- הכל אפשרי! השאלה כמה תהיו נחושים ומוכנים להיאבק על הנושא.
זיו דשא, ראש מועצת זכרון יעקב היוצא, יו"ר ועדת איכות סביבה במרכז שלטון מקומי לשעבר והיום מחזיק תיק איכות סביבה בזכרון יעקב, הוסיף נקודת מבט חשובה של חבר מועצה וראש מועצה לשעבר – לשים לב לשילוב האינטרסים של גורמים שונים ברשות לטובת קידום פרויקטים משותפים ולשים דגש על עבודה מקצועית. ניתנה הדוגמה של הצללת המרחב הציבורי בזכרון יעקב: יו"ר ועדת איכות סביבה מינה תת ועדה לנושא ההצללה. הוועדה שיתפה את גורמי המקצוע הרלוונטיים וגייסה קהילת מתנדבים ביישוב שמיפתה את עצי השדרה בשטח המועצה. בזכות המיפוי, הוועדה ניסחה תכנית הפורטת היכן חסרים עצים, מה העלות התקציבית ועוד. התכנית אושרה בוועדת איכות סביבה ולאחר מכן עברה לאישור ראש המועצה. המהלך כולו היה הצלחה בזכות עבודה משותפת מוצלחת בין הדרג המקצועי לדרג הנבחר, שיתוף ציבור ועבודה עם הקהילה המקומית והכנת תכנית עבודה מקצועית שקודמה מול ועם ראש המועצה. בנוסף לדוגמה הזאת זיו המליץ להכיר את חוקי העזר הסביבתיים ברשות המקומית כתשתית סביבתית וכחלק מעבודת המיפוי והדגיש את החשיבות לעבודה מוצלחת ושיתוף פעולה עם הדרג המקצועי.